vrijdag 26 juni 2009

Het begin: Michael Jackson en The Jackson 5 met Big Boy



De eerste single die uitkwam van de Jackson 5 was Big Boy, met op de achterkant You've Changed in 1968. Bij de aftiteling van de video staat zelfs dat het in 1967 gezongen werd.



Michael Joseph Jackson werd op 29 augustus 1958 geboren in de Amerikaanse plaats Gary in de staat Indiana. Hij was het zevende kind van staalarbeider Joseph Jackson.

De jonge Jackson vormde samen met zijn broer Jermaine "The Jackson Brothers". In 1966veranderde de groep in The Jackson 5, waarmee ze in 1968 een contract kregen bij Motown Records. Daarna startte hij als tiener een solocarrière.

Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson Five met zijn broertjes op het podium.

Ben, The Jackson 5



De singles "I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" en "I'll Be There" werden grote hits. "The Jackson 5", die hun naam later moesten veranderen in "The Jacksons", omdat ze van platenlabel wisselden, bleven bestaan tot 1984.

Blame it on the boogey



Hall of Fame

In het begin van de jaren '80 groeide Michael Jackson uit tot één van de grootste popsterren op het internationale podium. Zijn bijnaam luidde al snel “King of Pop”.

Ook is hij twee keer te vinden in de Amerikaanse "Rock and Roll Hall of Fame", een museum in Cleveland in de staat Ohio: als lid van de Jackson 5 sinds 1997 en als solo-artiest sinds 2001.

Op 25 juni 2009 werd Jackson rond het middaguur in zijn huis getroffen door een hartstilstand. Een medewerker van Jackson belde met het alarmnummer 911, daarbij meldend dat de zanger niet meer ademde.

Een team van brandweerlieden dat in de buurt was, probeerde hem in zijn woning te reanimeren. Jackson werd vervolgens in allerijl naar het UCLA Medical Center gebracht, op zes minuten afstand van het huis in Holmby Hills.

Vanaf 14:00 uur publiceerden steeds meer media via het internet over de ziekenhuisopname van Jackson.

Volgens een eerste verklaring van zijn vader Joe Jackson, die zich in Las Vegas bevond, had Jackson een hartaanval gehad en was hij er niet best aan toe.

Rond 15:20 uur meldden de Los Angeles Times en Associated Press op basis van een anonieme bron in het ziekenhuis dat Jackson zou zijn overleden.

Om 16:30 uur citeerde CNN de lijkschouwer van Los Angeles, die verklaarde dat het overlijden van Jackson om 14:26 uur was vastgesteld.

Moge hij rusten in vrede